tisdag 5 juni 2012

Recept: Citron & Marängpaj.



PAJDEGEN (lagom till en form med ca 25cm i diameter & låg kant).
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 ägg
Smula ner fettet i mjölet i en skål. Vispa sedan sönder ägget, häll i det & arbeta snabbt ihop det till en deg.  Forma degen till en tjock fyrkant eller rundel (beroende på hur den sedan ska kavlas). Ställ sedan in pajdegen i kylen i ca 30min.

Ta degen ur kylskåpet. Kavla ut den på mjölat bakbord, från mitten mot kanterna, till en rund kaka, så stor att den täcker formens botten och kanter. Lägg degen i osmord form och tryck till den.

Nagga bottenplattan så att den inte blir blåsig. 
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min på 225 grader. Låt pajskalet svalna i formen.

CITRONKRÄMEN

  • 3 dl vatten
  • 1½ dl socker
  • 4 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 5 msk pressad citron
  • 3 äggulor
  • 2 msk smör eller margarin
Blanda vatten, socker, majsstärkelse, pressad citron i en kastrull. Rör medan det kokar upp. Ta kastrullen från värmen.

Skilj på äggens gulor & vitor. Rör ner gulorna i krämen.

Låt den sjuda upp under omrörning, men inte koka. Blanda i fettet. Låt krämen svalna och häll den sedan i pajskalet.

MARÄNGEN
  • 3 äggvitor
  • 1½-2 dl socker
Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten styv. Vänd sedan ner resten av sockret.

Bred marängen över citronkrämen.

Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda tills marängen på lite färg på 175 grader.


Inga kommentarer: